dimecres, 12 d’octubre del 2011

TARTALETES DE FIGUES

A casa sobren figues i no sabem què fer-ne. A l'hort de la fusteria hi ha un arbre enorme que les fa grosses, però se solen esberlar abans d'hora i la humitat de la nit -o la pluja- les acaba fent malbé. A Alella en tenim un altre: en fa poques, de color negre i tan fermes que només són bones com a postres de taula. I per últim tenim dues figueres més a l'hort de casa Mentui . Una les fa negres, més aviat xiques i amb tendència a pansir-se a la branca. Són dolcíssimes: mel pura. L'altre arbre les fa blanques, grosses i ben molsudes. En produeix tantes que no donem a l'abast. I és precisament amb aquests excedents que hem mirat de fer altres coses: melmelada i compota per a pastissos.


Ingredients per a la massa sable


300g de farina de rebosteria
150g de mantega freda a daus
Un polsim de sal
70g de sucre glaç
2 rovells d’ou
25g de llet freda
Una culleradeta de llevat químic

Ingredients per a la compota

500g de figues pelades i tallades a daus
150g de sucre
40g d’ametlles crues o torrades
10g d’avellanes crues o torrades
1 branca de canyella
La pell ratllada d’una llimona
El suc d’una llimona


Elaboració

Per preparar la compota, fiquem dins d’una olla tots els ingredients i els coem a foc mig durant 20 minuts, si fa no fa. Després traiem el pal de la canyella i ho deixem refredar fins que estigui tebi. 

Mentre coem la compota preparem  la massa sable. Com? Ficant al vas de la Thermomix tots els ingredients en l'ordre estipulat. Programem 20 segons a velocitat 6; traiem la massa del vas i la fiquem dins d’una bossa que, seguidament, ficarem a la nevera. Deixarem reposar la massa uns 20 minuts.

També ho podeu fer sense Thermomix amb una batedora de barilles.

A continuació,  traiem la massa de la nevera i l’estirem amb un corró. Si ho fem entremig de paper de forn va molt millor, ja que a l’hora de posar-ho al motlle és més fàcil fer-ho amb l’ajuda del paper.

Un cop estirada la massa folrem el motllo o motlles que vulguem utilitzar per fer les tartaletes. En el meu cas, i amb la compota que ha sortit, he fet 4 tartaletes petites i una altra d’uns 20 cm de diàmetre.

Quan tinguem els motlles folrats amb la massa la punxem amb una forquilla. A continuació ho farcim amb la compota tèbia i els enfornem –amb el forn preescalfat a 180º- uns 20 minuts.



3 comentaris:

  1. No m'agraden gaire les figues, pero aquestes tartaletes tenen molt bona pinta....
    Ja pots anat pensant receptes amb nous, avui mateix n'he comprat 14 quilos
    YM

    ResponElimina
  2. mira, amb aquesta compota m'has resolt el destí d'unes figues que fa dies que maduren a la nevera de casa, i no tinc thermomix, però sí unes tartaletes ja preparades del mercadona que donen prou bon resultat :-)

    ResponElimina
  3. No fa falta la thermomix! Ho pots fer amb una batedora de barilles o manualment! Anima't que han quedat boníssimes

    ResponElimina